Vuoden vaihtumisen juhlistaminen

Suomessa uuteenvuoteen on kuulunut perinteisesti ilotulitteiden ampuminen. Tämän tavan alkuperäisenä tarkoituksena on oletettavasti ollut pahojen henkien karkottaminen. Ilotulitteita voi ostaa 27.12.2019 alkaen. Useissa kunnissa on myös näyttäviä ilotulitusnäytöksiä, jotka varsinkin kaupunkialueilla ovat erittäin hyvä vaihtoehto omien rakettien ampumisen sijaan.

Ilotulitteiden sallittu käyttöaika on aattona kello 18.00 1.1.2020 klo 2.00 asti. Poikkeuksena tästä esimerkiksi Mikkelin keskustassa ja Mikaelin ympäristössä ilotulitteiden käyttö on kielletty. Tutustu tuotteiden käyttöohjeisiin ja suunnittele ilotulitusta etukäteen. Ilotulitteita tulee käyttää vain paikassa, jossa ne eivät aiheuta vaaraa ihmisille, rakennuksille tai muulle omaisuudelle. On myös pyrittävä välttämään kohtuuttoman häiriön tai meluhaitan aiheuttamista alueen ihmis- ja eläinasukkaille.

Jos on tullut otettua ilolientä ja on päihtynyt, jätä rakettien ampuminen väliin. Älä anna ilotulitteita myöskään lasten käsiin. Suojalasien käyttö on pakollista ja myös yleisön on hyvä suojata silmänsä. Väärään suuntaan lentäneet ilotulitteet ovat joka vuosi aiheuttaneet silmävammoja katsojille. Ilotulituksesta aiheutuvat roskat, kuten käytetyt raketit, kepit ja muut jäänteet, tulee käydä siivoamassa ja viemässä roskiin viimeistään seuraavana päivänä.

Mikkeli ilotulitteiden käyttökieltoalue 2019