Väestönsuojelu ja lemmikit

Suomeen ei tällä hetkellä kohdistu sotilaallista uhkaa ja voimme olla ihan levollisin mielin. Väestönsuojeluasiat ovat kuitenkin olleet Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen vuoksi normaalia enemmän kiinnostuksen kohteena. Lemmikkieläinten omistajat ovat kyselleet, miten lemmikkien kanssa tulisi menetellä väestönsuojelutilanteessa, ja tähän on koottu heille ohjeita.

Jos tulisi sotatilanne ja sinut ohjattaisiin väestönsuojaan, sinun tulisi jättää lemmikki kotiin. Se on lemmikin turvallisin ja stressittömin paikka. Jos sinut sen sijaan evakuoitaisiin jonkun poikkeus- tai häiriötilanteen vuoksi, sinun tulisi ottaa lemmikki mukaan.

Jos joudut lähtemään väestönsuojaan, jätä lemmikki kotiin 

Väestönsuojat on tarkoitettu ja mitoitettu ensisijaisesti ihmisten suojaamiseen. Poikkeuksena ovat opaskoirat, joiden tulee päästä omistajiensa mukana väestönsuojiin. Väestönsuojissa tilaa on vain vähän, henkilöä kohden on mitoitettu 0,6–0,75 neliömetriä. Ensisijaisesti kaikkien ihmisten on mahduttava väestönsuojaan. 

Lisäksi väestönsuojien ahtaat tilat voivat aiheuttaa eläimille stressiä ja ahdistusta. Lemmikkieläimen turvallisin ja stressittömin paikka on oma koti. Yleensä lemmikit ovat tottuneet olemaan kotona yksin päivittäin. Lemmikit pärjäävät yksin huoneistossa useita vuorokausia, kun vettä ja ruokaa on saatavilla. Väestönsuojissa ollaan lähtökohtaisesti lyhyitä aikoja, korkeintaan muutama vuorokausi.

Jos sinut evakuoidaan, ota lemmikki mukaan

Häiriö- ja poikkeustilanteissa pelastusviranomaiset voivat myös evakuoida väestöä paikallisesti tai laajemmin. Tällöin lemmikit otetaan mukaan, eikä niitä tule päästää vapaaksi luontoon tai jättää kotiin. Lemmikkien omistajien on suositeltavaa miettiä etukäteen, mitä lemmikkieläin tarvitsee mukaan. Tämä on osa normaalia omatoimista varautumista.

Ohjeita lemmikkien omistajille väestönsuojelutilanteessa

Lisätietoa väestönsuojelusta