Uusia jäseniä tarvitaan Savonrannan sopimuspalokuntaan ja muuallekin Etelä-Savoon

Pienissä pitäjissä sopimuspalokuntien toiminnan jatkuvuutta uhkaa väkimäärän vähentyminen. Etelä-Savossa sijaitseva, Savonlinnan seutukuntaan kuuluva Savonranta on yksi näistä pitäjistä, joihin tarvitaan uusia jäseniä, jotta pelastustehtävät voidaan hoitaa ja asukkaille tärkeä lähipalvelu turvata jatkossakin.

”Sopimuspalokunnat ovat Etelä-Savon kolmen vakinaisen pääpaloaseman rinnalla erittäin tärkeässä roolissa asukkaiden, kesäasukkaiden ja vierailijoiden turvallisuuden varmistamisessa”, kertoo Etelä-Savon pelastuslaitoksen johtaja Seppo Lokka.

Savonrannan sopimuspalokunta on yksi Etelä-Savon pelastuslaitoksen 27 sopimuspalokunnasta. Se on perustettu vuonna 1938, joten ensi vuonna tulee täyteen 85 toimintavuotta. Savonrannan sopimuspalokunnassa on nykyisin 12 hälytystehtäville osallistuvaa, joista kolmannes on naisia.

Savonrannan sopimuspalokunnalla on käytössään hyvin monipuolinen kalusto erilaisten pelastustehtävien hoitamiseksi niin maalla, vesillä kuin ilmassakin. Sammutuskaluston lisäksi sopimuspalokunnalla on kattava öljyntorjuntakalusto.

”Savonrannan sopimuspalokunta on merkittävä lähipalveluiden tuottaja Savonrannassa asuville, ja sen toiminnan jatkuvuuden turvaaminen on tärkeää jatkossakin. Uusia sopimuspalokuntalaisia tarvitaan. Savonranta on hienoa paikka asua. Se on kaunis, viihtyisä ja myös etätyöskentelyyn soveltuva paikkakunta, josta voisi löytyä se unelmien koti järven rannalla”, kannustaa Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine.

Paikallinen palokunta on tärkeä lähipalvelu

”Koen, että kun ollaan vähän syrjässä oleva paikkakunta, niin avunsaanti on todella tärkeässä asemassa. Apua tulee saada nopeasti paikalliselta palokunnalta, eikä pidemmästä matkasta viiveellä”, toteaa Savonrannan sopimuspalokunnassa sammutusmiehenä ja ensivasteessa toimiva Tarja Mononen.

”Parasta meillä on hyvä yhteishenki ja auttamisen halu. Tämä on monipuolinen harrastus, joka toimii hyvänä vastapainona työlle. Tarvitsemme uusia jäseniä, joten savonrantalaiset tai tänne muuttoa harkitsevat, tervetuloa mukaan!” toivottaa Mononen.

Viime vuonna 2021 Savonrannan sopimuspalokunta hoiti 130 tehtävää. Hälytyksiä oli 81, joista ensivastetehtäviä oli 15. Lisäksi turvapuhelinhälytyksiä tuli 49. Suurin osa hälytyksistä koski tulipaloja, maastopaloja, tieliikenneonnettomuuksia ja vahingontorjuntatehtäviä. Palokunta on ollut aktiivinen myös erilaisissa kyläyhteisöjen turvallisuutta lisäävissä hankkeissa.

Sopimuspalokunnan toiminnasta voi kysyä lisää palokunnan päällikkö Jyrki Jääskeläiseltä, puh. 050 059 2567 tai VPK:n puheenjohtaja Kari Jääskeläiseltä, puh. 050 546 4045. Sähköpostia voi laittaa osoitteeseen savonrannanvpk@espl.fi.

Viikkoharjoitukset pidetään tiistaisin klo 17.30. Harjoituksiin saa tulla tutustumaan, mutta Jyrki tai Kari Jääskeläiseen kannattaa olla etukäteen yhteydessä.

Sopimuspalokunnan toimintaa voi seurata sosiaalisen median kanavilla ja palokunnalla on myös omat nettisivut.

Instagram: https://www.instagram.com/savonrannanvpk/

Facebook: https://www.facebook.com/savonrannanvpk

Twitter: https://twitter.com/savonrannanvpk

Nettisivut: https://savonrannanvpk.fi/


Mikä on sopimuspalokunta?

Sopimuspalokunnat huolehtivat pelastustehtävistä noin 90 %:n alueella Suomen pinta-alasta. Tällä alueella asuu noin 46 % suomalaisista. Monissa kaupungeissa sopimuspalokunnat toimivat ensisijaisesti ammattipalokuntien tukena ja reservinä laajojen tai päällekkäisten tilanteiden varalta. Sopimuspalokuntalaiset ovat mukana noin 46 %:ssa vuotuisista pelastustoimen hälytystehtävistä.

Etelä-Savossa Etelä-Savon pelastuslaitos on tehnyt alueen sopimuspalokuntien kanssa sopimukset pelastustehtävien hoitamisesta ja maksaa siitä korvausta. Etelä-Savon pelastuslaitoksella on kolme pääpaloasemaa Mikkelissä, Pieksämäellä ja Savonlinnassa, joissa on vakinainen henkilöstö. Lisäksi Etelä-Savossa on 27 sopimuspalokuntaa sekä Essoten ja Sosterin ensihoitoyksiköitä. Juvalla, Kangasniemellä, Mäntyharjulla, Punkaharjulla, Puumalassa ja Sulkavalla on moniammatilliset työparit (palomies ja ensihoitaja) tai palomies 24/7-periaatteella.