Turvallisuus on valttia juhannusajankin riennoissa, juhannuskokon polttamisesta ei tarvitse tehdä ilmoitusta

Sääennuste lupailee lämmintä ja aurinkoista juhannusviikonloppua. Etelä-Savossa ei ole ennusteen mukaan voimassa metsäpalovaroitusta vielä juhannusaattona, joten aattoiltaa voi juhlistaa kokkoa polttamalla. Kokon poltosta ei tarvitse ilmoittaa pelastuslaitokselle eikä hätäkeskukseen.

Juhannuskokon voi polttaa haja-asutusalueella omalla maalla tai maanomistajan luvalla, kunhan turvallisuusasiat on huomioitu. Tulen sytyttäjä on aina vastuussa polttamisen turvallisuudesta.

Kokon paikka on valittava siten, ettei lähellä ole rakennuksia, metsää tai syttyvää maastoa. Turvallisin paikka kokolle on kallio, hiekkaranta tai vedessä oleva lautta. Tuulen suunta on huomioitava siten, etteivät kokosta lentävät kipinät sytytä tulipaloja.

Kokkoa on valvottava koko sen polttamisen ajan ja sammutettava se lopuksi huolellisesti runsaalla vedellä, ettei palo jää kytemään. Kokon polttajan on varauduttava vesiämpärein myös sammuttamaan kokko kesken polttamisen, jos tuli uhkaa levitä suunniteltua suuremmaksi.

– Aina ennen avotulen tekemistä on hyvä tarkistaa voimassa olevat varoitukset Ilmatieteenlaitoksen palvelusta. Metsäpalovaaran aikana avotulen tekeminen on kielletty, vs. pelastusjohtaja Tuomo Halmeslahti muistuttaa.

Selvänä liikenteessä niin maalla kuin vesillä

Juhannusliikenne on maanteillä vilkkaimmillaan torstaina 23.6., mutta myös perjantaiaamupäivällä on odotettavissa normaalia enemmän liikennettä. Paluuliikenne osuu sunnuntaille 26.6. Etelä-Savon suunnalla ruuhkaa on eniten valtatiellä 5 Lusi–Mikkeli. Liikenteeseen tulee lähteä ajokuntoisena ja turha kiire unohtaen. Tietoa liikenteestä, tietöistä ja ruuhkista on koottu Fintrafficin Liikennetilanne-palveluun.

Jos satut liikenteessä ensimmäisenä onnettomuuspaikalle, pysähdy tarkistamaan tilanne ja soita tarvittaessa 112. Jos apu on jo paikalla, ohita onnettomuuspaikka turvallisesti, äläkä jää kuvaamaan sitä. Lisäohjeita Liikenneturvan uutisesta.  

Jos nautit alkoholipitoisia juhannusjuomia, älä lähde kuljettajaksi liikenteeseen myöskään vesille. Vesillä liikkuessasi käytä pelastusliivejä – ne voivat pelastaa henkesi, jos joudut veden varaan. Ohjeita pelastusliivien valintaan.

Oikein mukavaa ja turvallista keskikesän juhlaa!