Turvallista joulunaikaa

Etelä-Savossa asuinrakennuksissa ja vapaa-ajan asuinrakennuksissa on tapahtunut joulukuussa rakennuspaloja ja rakennuspalovaaroja vuosina 2010–2017 yhteensä 73 kpl. Tilastojen valossa huippukuukausi näyttää olevan tammikuu (98 kpl) ja kolmennalle sijalle pääsee heinäkuu (70 kpl). Joulukuun tulipaloissa pääasiallinen aiheuttaja on ihmisen toiminta (yli 53 %). Koneen tai laitteen vika on aiheuttanut noin 22 % tulipaloista. Laitteista voidaan mainita liesi/uuni, kiuas, valaisimet ja erilaiset kodinkoneet. Joulukuussa tapahtuu merkittävästi enemmän liikenneonnettomuuksia kuin muina kuukausina. Kuinka sitten valmistautua turvalliseen joulun viettoon?

Tilastojen perusteella on selvää, että joulun liikenteessä on syytä olla varovainen. Huomioi keliolosuhteet ja heitä kiire pois, sillä teillä ajelee moni muukin. Pimeänä vuoden aikana jalankulkijan on syytä muistaa heijastin.

Jouluvaloilla saa kivasti tunnelmaa, kun muistaa varmistaa tuotteen sopivuuden esim. ulkokäyttöön. Poista rikkinäiset valot ja laitteet pois käytöstä, sillä niistä voi aiheutua sähköiskun lisäksi palovaaraa. Sauna ei ole pyykkien kuivatuspaikka ja kinkkua ei kannata jättää uuniin yksin paistumaan.

Tulisijoilla saa tunnelman lisäksi lämpöä torppaan. Mikäli tulisija on pitkään ollut kylmänä, aloita lämmitys varovasti. Säilytä tuhka erillisessä kannellisessa peltiastiassa. Kun savuhormi on säännöllisesti nuohottu, nokipaloa ei tarvitse pelätä paukkupakkasten tullessa.

Nauti kynttilän loisteesta valvovan silmän alla. Noudata käyttöohjeita ja sijoita tuotteet turvallisesti. Viimeinen poistuja huoneesta sammuttaa kynttilän tukahduttamalla.  Älä jätä lasta tai lemmikkieläintä hetkeksikään yksin palavan kynttilän kanssa.

Kotona ollessa on hyvin aikaa myös testata, että palovaroittimet toimivat. Pohtikaa etukäteen miten toimitte vaaratilanteessa esim. mitä kautta voi pelastautua, jos normaalia kulkureittiä ei voi käyttää. Kerro myös lapsille milloin ja miten hätänumeroon soitetaan sekä mikä on oma kotiosoite.