Tunnelmoi turvallisesti – yksikin kynttiläpalosta aiheutuva kuolema on liikaa

Kynttilät ovat pimeänä vuodenaikana tärkeitä tunnelmanluojia, mutta valvomatta jätettyinä suuri paloriski. Vuosittain syttyy keskimäärin noin sata kynttiläpaloa. Kynttiläpaloissa on myös joka vuosi menehtynyt ihmisiä. Suurin osa paloista aiheutuu kynttilöiden huolimattomasta ja käyttöohjeiden vastaisesta käytöstä. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) testauksissa markkinoilla olevista kynttilöistä ei löytynyt palovaaraa aiheuttavia puutteita.

🚒 Tapahtumakuvauksissa toistuu usein kaava, että kynttilät on jätetty palamaan, kun on poistuttu huoneesta tai asunnosta tai menty nukkumaan. Usein kynttilä on asetettu lähelle palavaa materiaalia, kuten sänkyä, verhoa tai sohvaa. Joissakin tapauksissa kynttilä on laitettu palamaan suoraan syttyvän materiaalin päälle ilman palamatonta alustaa.

Vinkkejä turvalliseen tunnelmointiin – näin vältät kynttilöistä alkavat tulipalot
Valvo tulta!
👉Palava kynttilä on avotuli, siksi sitä on pidettävä silmällä.
👉Pidä tikut ja tuikut pois lasten ulottuvilta.
👉Sijoita kynttilät palamattomalle alustalle siten, ettei lähellä ole mitään syttyvää. Varo erityisesti verhoja ja koristeita.
👉Jätä kynttilöiden väliin riittävästi tilaa. Tiiviissä ryhmässä olevien kynttilöiden tulikuuma neste saattaa helposti roihahtaa.
👉Älä polta kynttilää loppuun saakka, vaan sammuta se noin kahden sentin mittaisena.
👉Valitse hyvä kynttilänjalka, joka ei kaadu eikä pala.
👉Muista sammuttaa myös ulkotulet ennen nukkumaan menoa ja kotoa poistuessasi.
👉Huolehdi myös siitä, että kotonasi on alkusammutusvälineitä ja toimiva palovaroitin.