Tilapäinen väestönsuoja perustetaan tarvittaessa omaan kotiin

Väestönsuojat herättävät edelleen kysymyksiä, joten muistutamme, että pientaloissa asuville ensisijainen suojautumispaikka on oma koti, jonne perustetaan tilapäissuoja. Tilapäinen väestönsuoja kunnostetaan jo olemassa oleviin tiloihin. Se ei täytä väestönsuojalle asetettuja vaatimuksia, mutta antaa tavanomaista tilaa paremman suojan. 

Tilapäissuojaan suojaudutaan tilanteissa, joissa annetaan yleinen vaaramerkki ja jonka yhteydessä radiossa annetaan tietoja vaaran aiheuttajasta sekä suojautumisohjeita. Yleensä näissä tilanteissa riittää suojautuminen sisätiloihin niin, että ovet ja ikkunat tiivistetään ja pysäytetään ilmastointi.

Säteilyä vastaan suojauduttaessa turvallisin paikka on väestönsuoja. Kaikissa kiinteistöissä ei kuitenkaan ole väestönsuojaa, tai yleisiä väestönsuojia ei ole lähistöllä. Tällöin turvallisin paikka kiinteistössä on yleensä kellarikerros ja siellä talon keskiosat, sillä paksut seinät ja katto vaimentavat säteilyä.

Suojatilan tiivistäminen tärkeää

Tilapäissuojiksi soveltuvia tiloja ovat esimerkiksi maanalaiset huoneet, kellarit ja muut vastaavat tilat. Ulkoseinien ovet ja aukot tulisi peittää suojarakenteilla, kuten hiekkasäkeillä tai muuraamalla. Tilaan johtavat ikkunat tiivistetään kumitiivisteillä tai liimanauhalla. Ilmastointikanavat tukitaan ja mahdollinen ilmastointi pysäytetään. Tilapäissuojiin tarvittavat varusteet, kuten tiivistysmateriaali, hiekka, varavesisäiliöt, kuivakäymälät ja muona, hankitaan väestönsuojelun toimeenpanovaiheessa, jolloin viranomaiset antavat tilapäisen väestönsuojan rakentamisesta erillisen määräyksen. Myös vesipisteen ja matkapuhelimen kuuluvuus on hyvä selvittää.

Tilan soveltuvuus tilapäissuojaksi riippuu siitä, kuinka se saadaan tiivistettyä. Tiivistetyssä suojassa pystytään oleskelemaan useita päiviä edellyttäen, että ilma vaihtuu ympäröivistä tiloista ja että ruokaa ja juomaa on varattu riittävästi. Jos talossa ei ole kellaria tai vastaavaa tilaa, eikä lähellä ole väestönsuojaa, tulee mahdollisuuksien mukaan turvautua naapuriapuun.

Kotivaraa tulisi olla ainakin 72 tunniksi

Valmistautuessa suojautumiseen on syytä varautua muuttuviin olosuhteisiin ja pyrkiä tiedostamaan mahdolliset hankaluudet esimerkiksi pukeutumalla riittävästi. Varustautuminen kannattaa mitoittaa kotivaran mukaan, jolloin varattavalla ruokamäärällä tulisi tulla toimeen ainakin 72 tuntia.

Suojautuessa mukaan kannattaa ottaa:
•    välttämättömät lääkkeet ja ensiaputarvikkeet
•    ruokailuvälineet 
•    ainakin juoma-astia, juomaa ja sellaisenaan syötäviä, hyvin säilyviä elintarvikkeita
•    makuuvarustukset (esim. makuupussi) 
•    taskulamppu 
•    paristoradio tiedotusten kuuntelua varten sekä paristoja
•    henkilökohtaisen hygienian hoidossa tarvittavat välineet 
•    ajanvietettä.