Tiivis yhteistyö tukee varautumista Etelä-Savossa – Varauduthan sinäkin sähkökatkon vaikutuksiin

Etelästä saapuva lumisadealue voi aiheuttaa ongelmia sähkönjakeluun sekä ajokeliin. Lumi voi kinostua ja pöllyää helposti huonontaen näkyvyyttä sekä pahentaa myös Etelä-Savossa olevaa tykkylumitilannetta.

Puihin on kertynyt runsaasti tykkylunta ja satava lumikuorma lisää huomattavasti lumimassan painoa. On mahdollista, että puut eivät kestä kasvavaa lumimassaa vaan tukkipuutkin voivat katketa painolastin alla, aiheuttaen sähkökatkoja sekä haasteita tieverkostolle. Satava lumi tuo haasteita myös maastossa liikkumiseen.

Sähkökatkoihin kannattaa varautua mm. seuraavin toimenpitein:

  • Varaa toimiva taskulamppu, että löydät sen pimeässäkin.
  • kynttilöitä ja tulitikut, sekä varmista palovaroittimen toimivuus
  • Juomavettä puhtaaseen, kannelliseen astiaan
  • Sähkökatkoissa myös lämmitys kannattaa huomioida. Jos sinulla on tulisija, varaa kuivia polttopuita.
  • Lataa kännykän akku
  • Onhan sinulla paristoilla toimiva radio? Kännykässä virta riittää hetkeksi.
  • Sähkökatkojen aikaan puhelinliikenteessä voi olla haasteita

 

Jos sähköjen palauduttua kiinteistön sähkö käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat aaltoilevasti normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo tai pahimmillaan sähköiskun vaara. Jos tunnistat nollavian, katkaise sähköt pääkytkimestä. Sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen, joten katkaise sähköt varovaisuutta noudattaen. Nollavikatapauksissa ota aina yhteys jakeluverkkoyhtiöön. Järvi-Suomen Energian vikapalvelunumero puh. 0800 90440. Lisätietoja 0-viasta.

 

Satava lumi lisää lumen painoa ja aiheuttaa haasteita myös kattorakenteille. Lumimassat eivät ole vielä omakotitaloille riski, mutta suurempien hallien sekä kevyempien rakennusten kantokykyä kannattaa seurata ja tarvittaessa pudottaa lumet katoilta. Ajankohtaista tilannetta voi seurata ympäristökeskuksen sivulta. Talojen katoilla mahdollisesti olevia jääpuikkoja kannattaa seurata ja poistattaa tilanteen mukaan, ettei niistä aiheudu vaaratilanteita. Lumenpudotustyöt on hyvä teettää ammattilaisella.

Etelä-Savon valmiusjohtoryhmä seuraa tilanteen kehittymistä Etelä-Savon osalta. Kukin toimija on varautunut tilanteen vaatimalla tavalla. Valmiusjohtoryhmään kuuluvat mm. Poliisi, puolustusvoimat, pelastuslaitos, ELY-keskus, AVI, Järvi-Suomen Energia, SPR, Essote ja Sosteri sekä kuntaedustus. Työryhmän tavoitteena on tiivistää laaja-alaista yhteistyötä ja tukea maakunnan toimintakykyä erilaisissa olosuhteissa.

 

Lisätietoja ja hyviä lähteitä:

Testaa taitosi, selviäisitkö 72 h sähköttä?

Vesitilannekartat: Lumen vesiarvo lumikuorma