Tänään vietetään kansainvälistä pelastajien päivää

4.5. vietetään kansainvälistä pelastajien päivää. Haluamme kunnioittaa Ukrainassa Venäjän hyökkäyksen takia pelastustehtävissä tähän mennessä menehtyneen 33 pelastajan muistoa. Pelastajien työ on merkityksellistä niin sodan kuin rauhan aikana.

Kun tilanne on pahin, pelastajan tehtäviin kuuluu olla paikalla auttamassa muita.

Teemme pelastusalalla sekä vakinaisen henkilöstön että sopimuspalokuntalaisten voimin hyvin monipuolista työtä ihmisten turvallisuuden parantamiseksi. Hälytystehtävät, kuten rakennus- ja maastopalojen sammuttaminen, liikenne- ja vesipelastustehtävät sekä erilaiset vahingontorjuntatehtävät, ovat tilanteita, joissa ensisijainen tehtävämme on auttaa onnettomuuden uhreja ja ehkäistä lisävahingot.

Pelastustehtävissä pelastaja asettaa usein itsensäkin vaaraan. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että tehtävällä kukin hoitaa oman vastuualueensa ja toimii yhteistyössä muiden pelastajien kanssa.

Tehtäviimme kuuluu myös onnettomuuksien ehkäisy ja niiden seurausten pienentäminen. Pyrimme siihen esimerkiksi turvallisuusopastuksella ja -neuvonnalla, tekemällä kohteiden valvontaa ja palotarkastuksia sekä kemikaalivalvontaa.

Osallistumme rakentamisen ohjaukseen turvallisuuden näkökulmasta kuntien rakennusvalvontojen tukena. Teemme myös turvallisuusviestintää ja annamme turvallisuuskoulutusta ja varautumisneuvontaa erilaisille kohderyhmille.

Lisäksi ohjaamme, tuemme ja teemme varautumisen ja väestönsuojelun suunnittelua erilaisten häiriö- ja poikkeustilanteiden varalle yhteistyössä alueen kuntien ja muiden viranomaisten kanssa.