Maatilapalojen torjunnalla vältytään isoilta taloudellisilta tappioilta

Tulipalo maatilalla aiheuttaa usein isot taloudelliset tappiot ja voi lamauttaa elinkeinon harjoittamisen pidemmäksikin aikaa. Luonnonvarakeskus Luke on tehnyt puheohjelmasarjan, jonka jaksoissa asiantuntijat kertovat maatilojen paloturvallisuudesta, tulipaloon varautumisesta ja eläinten pelastamisesta hätätilanteen sattuessa. Riskienhallintapäällikkömme Jani Jämsä on tutkija Kim Kaustellin haastateltavana maatilojen palotarkastuksista jaksossa 6.

Jonkinasteinen tulipalo sattuu Suomessa joka päivä jollain maatilalla. Etelä-Savon maatiloilla on ollut elinkeinon ylläpitoon liittyvissä rakennuksissa tulipaloja noin kymmenkunta vuosittain. Kaikkiaan Etelä-Savossa on noin 2 000 maatilaa.

  • Uudisrakennuskohteissa pelastuslaitos toimii paloturvallisuuden asiantuntijana luvituksesta vastaavan rakennusvalvonnan tukena. Jo rakennettujen maatilarakennusten osalta valvomme, että ne ovat pysyneet turvallisessa kunnossa ja niissä toimitaan turvallisesti. Kiinnitämme huomiota esimerkiksi palo-osastoinnin toimivuuteen, minkä varassa erityisesti eläinten pelastaminen monesti on, Jämsä kertoo.

Ohjelmasarja on suunnattu maatilayrittäjille, mutta siitä on hyötyä myös alan opiskelijoille ja sidosryhmille.

Kuuntele tästä Luken Maatilapalot-podcast. LukePodcast löytyy myös Spotifysta ja Apple Podcastista.