Lunta, räntää, vettä – olosuhteet vaihtelevat viikonloppuna

Etelä-Savossa tykkylumitilanne ei ole vielä ohi. Viikonloppuna sataa vaihdellen lunta, räntää ja vettä. Lumimassojen paino lisääntyy entisestään ja lämpötilan noustessa pitkäksi aikaa nollan yläpuolelle, lunta putoaa sekä puista että myös rakennusten katoilta. Sateista on haittaa tieliikenteelle.

Sähkönverkon tila on vaihteleva, vikoja syntyy verkkoon sääolosuhteiden jatkuvan ja nopean vaihtelun myötä. Järvi-Suomen Energian valmiustila on edelleen tehostetulla tasolla. Asentajia on varattu lähtövalmiuteen ja uusien vikojen synnyttyä niiden korjaus on käynnistynyt ripeästi. Viikonlopuksi varataan henkilöstöä hoitamaan erilaisia tehtäviä sähkönjakelun parissa. Sähkönjakelun tilannetta seurataan aktiivisesti.

Kertyvä lumi, lämpötila ja vesi sekä räntäsateet lisäävät lumikuorman painoa, mikä kannattaa ottaa huomioon kevytrakenteisten rakennusten ja katosten osalta sekä laajojen kattopinta-alojen osalta ja arvioida tarvetta lumien pudotukselle. Lumien pudottaminen on syytä jättää ammattilaisille.

Lumen putoaminen rakennusten katoilta on todennäköisempää sään lauhtuessa.  Turvallisuussyistä jalankulkuväylien ohjaaminen pois räystäiden alta on huomioitava. Monilla katoilla on isoja jää- ja lumimassoja, jotka aiheuttavat tippuessaan vakavia vaaratilanteita.

Liikenteeseen on luvassa haasteellista ajokeliä. Lunta sataa ja pöllyää, keli muuttuu myös liukkaaksi ja tielle voi kertyä sohjoa. Joten edelleen talviliikenteeseen malttia, riittävä turvaväli ja sopiva tilannenopeus.

Mitä tehdä, jos puu on kaatumassa tai kaatunut

 • Jos puu on kaatumassa tai kaatunut sähkölinjalle, ilmoita vikailmoituslomakkeella

  • Jos puu on kaatunut sähkölinjalle, sitä ei saa raivata itse. Ota yhteyttä sähköverkkoyhtiöösi.
  • Jos sähkölinja on maassa, pidä riittävä välimatka.
 • Jos puu on kaatumassa tai kaatunut yksityistielle, tien ylläpitäjän velvollisuus on raivata tie.
 • Jos puu on kaatumassa tielle, ota yhteyttä tienkäyttäjälinjaan.

  • 112 –sovelluksen kautta voi olla suoraan yhteydessä tienkäyttäjän linjalle. Soittajan paikkatieto välittyy automaattisesti tienkäyttäjälinjalle.
  • Tienkäyttäjän linja 0200 2100 (24h)
 • Jos puu on kaatunut maantielle, soita 112

Lähteitä ja linkkejä

Tienkäyttäjänlinja

Varaudu sähkökatkoihin ja lumipyryyn
Kodinturvaopas lumipyryihin
Kodinturvaopas sähkökatkoihin

Vesitilanne ja lumi
Vesitilanne – lumi

Sähkökatkot kartalla
Häiriökartta

 Tämä tiedote on laadittu yhteistyössä Järvi-Suomen Energian ja eri viranomaisten kanssa.