Kierrätä akut ja paristot oikein

Viime vuonna paristoja ja akkuja vietiin kierrätykseen ennätykselliset yli 2 miljoonaa kiloa. Silti merkittävä määrä jää lojumaan kotien nurkkiin tai päätyy vääriin paikkoihin kuten sekajätteeseen, missä ne voivat aiheuttaa tulipalon. 

Tyypillinen käytöstä poistettujen akkujen ja paristojen aiheuttama vaaratilanne syntyy, kun niitä säilytetään kotona epämääräisissä kasoissa teippaamatta virtanapoja. Kotien jemmoista alkunsa saaneita tulipaloja sattuu useita vuosittain.

Toimi akkujen ja paristojen kanssa näin

  1. Kokoa kaappiin unohtuneet käytetyt paristot yhteen ja poista akut kierrätykseen menevistä laitteista. Jos et saa akkua irti, voit palauttaa sen laitteen mukana. Älä ota pitkään käyttämättömänä ollutta akkua enää uudelleen käyttöön.
  2. Peitä käytöstä poistettujen paristojen ja akkujen virtanavat teipillä. Akuissa ja paristoissa on aina jäljellä hieman sähkövarausta, joka voi purkautua oikosulkuna, jos virtanavat osuvat metalliin tai toisiinsa. Oikosulku on helppo ehkäistä suojaamalla virtanavat teipillä.
  3. Palauta teipatut paristot ja akut lähimpään keräyspisteeseen, eli lähimpään paristoja ja akkuja myyvään kauppaan. Kaupoissa ei kuitenkaan kerätä isoja litiumioniakkuja, joita käytetään esimerkiksi sähköpyörissä. Niiden keräyspisteet löydät kierratys.info-hakupalvelusta.

Lue lisää:

Zombiakkukampanja: Zombiakkujen aiheuttamat tulipalot lisääntyvät kesää kohti – muista nämä ohjeet kevätsiivouksessa | Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)