Jäille ei kannata enää mennä, maastopaloriski on kasvussa

Lämmin kevätsää, sulamisvedet ja kevätvirtaukset ovat heikentäneet järvien ja lampien jäätilannetta merkittävästi Etelä-Savossa. Vaikka yöpakkasia vielä on ollutkin, jäät ovat jo arvaamattomia ja petollisia varsinkin virtapaikoissa, rantojen tuntumassa sekä kivien, luotojen ja niemenkärkien läheisyydessä.

Muistutamme erityisestä varovaisuudesta heikentyneillä jäillä liikuttaessa ja suosittelemme välttämään jäällä liikkumista jo kokonaan. Jos joku kuitenkin tuntee pakottavaa tarvetta jäälle menemiseen, jäänaskalit, riittävän pitkä sauva tai puuranka, sopiva kelluntapuku sekä kaveri on syytä ottaa avuksi.

Katso Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton video, kuinka toimit, jos vajoat jäihin.

Lämmin auringonpaiste ja kuiva kevätilma ovat myös sulattaneet ja kuivattaneet maastoa. Maastopaloriski on jo kohonnut varsinkin aurinkoisilla, heinikkoisilla ja turvepohjaisilla eteläsuunnan rinteillä.

Erityisesti tuulisemmalla säällä on maastopaloriskin vuoksi syytä välttää avotulen tekoa, risujen polttoa sekä tulien tekoa kuivan maaston läheisyydessä olevilla nuotiopaikoilla. Avotulta tehdessä tulee huomioida säätila tuulisuuden kannalta, tuulen suunta ja ympäröivän maaston kuivuus. Tarvittaessa ympäristöä on syytä kastella ja alkusammutukseen tulee varautua esimerkiksi vesiämpäreillä.

Tee risujenpolttoilmoitus