Jäillä liikutaessa on turvallisuuteen hyvä kiinnittää huomiota

Paljon on nostettu esille keskustelua vesistöjen huonosta jäätilanteesta ja se valitettavasti näkyy myös pelastustoimen tehtävissä. Ihmisiä on pudonnut jäihin ja jäänyt moottoriajoneuvoilla, moottorikelkoilla ja mönkijöillä jumiin sohjoon ja kohvajäähän. Etelä-Savossa on onneksi toistaiseksi säästytty henkilövahingoilta, mutta tuleva sään lauhtuminen heikentää jäätilannetta edelleen ja lisää riskiä henkilövahingoille.

Vaihtelevat sääolosuhteet ovat kerryttäneet teräsjään päälle kohvajäätä, jonka päällä on vielä sohjoa ja vettä. Kerrostumien päällimmäinen kerros voi kestää vielä tällä hetkellä kävelyn, mutta tuleva leudompi sää tekee jäällä liikkumisen vaikeammaksi. Lisäksi sään lämpeneminen lisää jään painoa ja massaa teräsjään päällä. Yhteisvaikutus heikentää edelleen teräsjään kestokykyä. Nämä on hyvä nostaa esiin, ettei vakavampia henkilövahinkoja sattuisi, varsinkin nyt kun meneillään on talvilomakauden sesonki ja jäillä liikkuminen voi lisääntyä.

ELY –keskuksen tiedotteen mukaan jäällä on hyvin ohut kerros teräsjäätä, luminen sohjo on jäätynyt kohvajääksi, joka on paikoin 10-15 cm, muta kestokyvyltään huomattavasti heikompaa kuin teräsjää. Teräsjään ja päällimmäisen kohvajään välitä voi löytyä useita vesi- ja kohvajääkerroksia.

Teräsjää on kirkas, läpikuultava ja tasainen. Kohvajää on jäätynyttä sohjoa, joka saattaa kerrostua paksuksi kerrokseksi ja kantavuus on satunnaista.

ELY -keskuksen ohjeen mukaan:

  • 5 cm teräsjäätä kantaa ihmisen
  • vähintään 15 cm teräsjäätä kantaa moottorikelkan
  • vasta 20 cm teräsjäätä kantaa henkilöauton.

 

Ely -keskuksen tiedote:

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/-/kohvajaan-osuus-kasvaa-edelleen-etela-savon-jarvilla-etela-savo-

 

Toivomme erityistä varovaisuutta jäällä liikuttaessa.

Vältä virtapaikkoja ja suuria selkiä, niissä ei ole välttämättä jäätä edes nimeksi.

Ilmoita minne olet menossa tai mene seurassa.

Varustaudu asianmukaisella vaatetuksella (kelluntapuku/pintapelastuspuku), naskaleilla, jotka ovat asianmukaisesti kaulalla, pelastusliivitkin ovat hyvä varuste, myöskään köysi tai muu apuväline, jolla voit auttaa jäihin pudonneen, ei ole pahitteeksi.