Hyvää palovaroitinpäivää!

Palovaroitinpäivä on 1.12.2020. Päivää vietetään myös muissa Pohjoismaissa. Palovaroitin on paitsi lakisääteinen, myös edullinen ja helppo tapa turvata omaisuutta ja ihmishenkiä.

Asenna palovaroitin valmistajan ohjeiden mukaan. Suositus on, että palovaroitin sijoitetaan jokaiseen makuuhuoneeseen ja poistumisreittien varrelle.

Testaa palovaroitin säännöllisesti kuukausittain. Toimintakunto kokeillaan painamalla laitteessa olevaa testinappia. Testaus on tarpeen, vaikka paristo olisikin tuore, sillä palovaroittimeen tai paristoon voi tulla vika. Palovaroittimet eivät ole ikuisia. Vaihda varoitin 5–10 vuoden välein uuteen.

Vaihda paristo vuosittain esimerkiksi Palovaroitinpäivänä 1.12.

Kun palovaroitin hälyttää, toimintaa tulipalotilanteessa kannattaa harjoitella etukäteen. Mitä eri poistumisreittejä voidaan käyttää? Jos palo ei ole ehtinyt kovin suureksi, voi tulta yrittää sammuttaa sammutuspeitteellä tai sammuttimella. Paloa voidaan rajoittaa sulkemalla ovi perässä. Ulkona kokoonnutaan etukäteen sovittuun paikkaan. Hätänumeroon 112 soitetaan, kun ollaan turvassa. Tämän jälkeen opastetaan palokunta paikalle.