Huolehdi, että apu löytää perille

Varmista, että apu löytää perille. Vakituisten asuntojen osoitenumerointi on yleensä hyvin merkitty, toisin kuin vapaa-ajan asuntojen.

Huolehdi etukäteen mökkisi näkyvästä osoitenumeroinnista. Selkeä numerokyltti näkyy hyvin tielle asti kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina, myös pimeällä. Tämä kannattaa varmistaa kaikkien osoitenumerointien osalta.

Kun mökki sijaitsee vähänkään kauempana yleiseltä tieltä, numerokyltti tulee sijoittaa myös mökkitien alkuun. Kyltti tulee olla sijoitettuna niin, ettei se jää kesällä kasvillisuuden taakse tai talvella lumihangen alle.

Jos mökkitie lähtee nimeämättömänä päätieltä, kaikkien sen varrella olevien mökkien numerot tulee olla merkittynä mökkitien alussa. Lisäksi osoitenumero tulee sijoittaa vielä mökkitien risteyskohtiin sekä mökin seinään.

Jotkut mökkitiet on suljettu puomilla. Pelastuslaitoksen kannalta paras ratkaisu on käyttää puomin lukitukseen ketjua ja lukkoa, jolloin apuun tulevien pelastajien tarvitsee murtaa vain ketju, eikä lukkoa.

Jos mökkisi sijaitsee saaressa, mieti millä tavoin voit parhaiten ohjata avun saareen, myös pimeällä. Pelkkä saaren nimi ei riitä. Saman nimisiä saaria voi olla useita samalla seudulla. 

Hätäkeskuslaitoksen verkkosivuilta voit tulostaa lomakkeen, johon voit kirjata mökkisi osoitteen, sijainnin ja parhaan reitin perille. Kiinnitä lomake mökillä näkyvään paikkaan, jotta myös vieraat osaavat tarvittaessa soittaa apua oikeaan osoitteeseen. 

Jos hätätilanne sattuu, pyydä apua paikalle joko puhelimitse 112-numerosta tai 112-sovelluksella. 112-sovelluksen kautta soittamalla sijaintitietosi välittyy automaattisesti hätäkeskukselle. Sovelluksesta voit myös tarkistaa mökkisi sijaintikoordinaatit.