Auttamalla Kreikkaa maastopalojen sammutuksessa saadaan lisäoppia Suomeen

Etelä-Savon pelastuslaitokselta osallistuu neljä henkilöä Kreikan maastopalojen sammutukseen 15. elokuuta alkaen. Etelä-Savosta lähtevät pelastajat ja sammutusmiehet ovat osa Suomen pelastusryhmää, jonka on tarkoitus olla Kreikan apuna elokuun loppuun saakka. Ensimmäinen ryhmä matkusti Kreikkaan pariksi viikoksi elokuun alussa. Avunannon lisäksi Kreikasta haetaan kokemusta ja oppeja, joita voidaan hyödyntää maastopalojen sammutuksessa Suomessa.

Kreikka pyysi jo ennakkoon apua maastopalojen hallintaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta, jonka jälkeen sisäministeriö päätti lähettää Kreikkaan 50 pelastustyöntekijää kahdessa ryhmässä. Pelastusjoukko koostuu Itä-Suomen ja Kymenlaakson pelastuslaitoksiin kuuluvista pelastustyöntekijöistä ja sopimuspalokuntalaisista, jotka ovat mukana Pelastusopiston kansainvälisen pelastustoiminnan asiantuntijoiden rekisterissä.

Pelastusopisto on vastannut Kreikkaan lähtijöiden rekrytoinnista ja koulutuksesta ja toimii heidän työnantajanaan Kreikan tehtävän ajan. Ryhmiä johtavat Itä-Uudenmaan pelastusjohtaja Peter Johansson ja palomestari Petri Lyttinen.

  • Ensimmäinen ryhmä on jo huomannut joitakin eroja työtavoissa ja välineissä. Esimerkiksi sammutusletkut ovat siellä ohuempia ja siten kevyempiä kantaa, mikä on järkevää vuoristoisessa maastossa. Sammutusta tehdään myös enemmän ilmasta käsin lentokoneilla ja helikoptereilla, Lyttinen kertoo.

Kreikkaa kärventänyt helleaalto on aiheuttanut laajoja ja tuhoisia maastopaloja, joiden tieltä on jouduttu evakuoimaan asukkaita. Tulipalot ovat aiheuttaneet merkittäviä taloudellisia vahinkoja.

Ilmastonmuutoksen myötä helteet ja maastopalot tulevat lisääntymään myös Suomessa. Osallistumalla Kreikan maastopalojen sammutukseen Suomen pelastustoimi saa kokemusta paitsi haastavien maastopalojen hallinnasta myös valmiudesta ottaa vastaan kansainvälistä apua tulevaisuudessa.

  • Vaikka Suomessa pelastustoiminta onkin korkeatasoista, kokemukset ja opit muilta ovat aina hyödyllisiä ja auttavat arvioimaan omaa toimintaa ja kehittämään sitä entistä paremmaksi, Lyttinen toteaa.

 

Kuva: Finn Rescue Team


Lue lisää: