Ajoneuvojen käyttövoimatarrat auttavat pelastustilanteessa

Sähkö ja kaasu ovat entistä yleisempiä käyttövoimia niin henkilöautoissa kuin raskaissa ajoneuvoissa. Onnettomuuden sattuessa paikalle tulevan pelastushenkilöstön on tärkeää tietää, millä käyttövoimalla ajoneuvo toimii, koska se vaikuttaa pelastustoiminnan ja sammutuksen tekniikkaan ja taktiikkaan.

Suomessa on ryhdytty kiinnittämään joukkoliikennevälineisiin ja muihin raskaisiin ajoneuvoihin käyttövoimatarroja. Työ on kuitenkin vielä kesken. Tarrat olisi hyvä liimata myös henkilöautoon. Ne kertovat onnettomuuden sattuessa pelastushenkilöstölle heti, mikä käyttövoima on kyseessä. Tiedon avulla onnettomuus voidaan hoitaa turvallisemmin ja tehokkaammin.

Kaasu- ja sähköajoneuvojen palot aiheuttavat riskin myös sivullisille ja ne onkin syytä kiertää kaukaa. Kaasuajoneuvon palaessa varoventtiili purkaa paineen, jolloin palavasta ajoneuvosta tulee moneen eri suuntaan toimiva liekinheitin.

Sähköajoneuvo puolestaan puhaltaa varoittamatta valkoisen savun, joka syttyy erittäin nopeasti ja räjähdyksenomaisesti. Sähköajoneuvon sammuttaminen on varsin hankalaa, sillä akusto saattaa syttyä aina uudestaan.

Käyttövoimatarroja voi tilata Suomen Palopäällystöliiton verkkokaupasta.

CTIF-standardissa on määritelty käyttövoimatarrojen käytöstä ja ulkoasusta.